Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína
Zechmeisterová, Lucie ; Vránová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, speciálně pro sledování celkového počtu mikroorganismů, pro kvasinky a pro mléčné bakterie. Na stanovení počtu životaschopných buněk byla použita nepřímá metoda. Jedná se o počítání viditelných makroskopických kolonií vyrostlých na agarových plotnách. Po nárůstu buněk byly vizuálně hodnoceny tvary kolonií a mikroskopicky byla zjištěna morfologie buněk mikroorganismů. Po aplikaci komerčního enzymatického preparátu byla monitorována doba jeho působení v hroznové šťávě při výrobě červeného vína. Aktivita komerčního preparátu enzymu v hroznové šťávě byla sledována na základě průběhu degradace vysokomolekulového substrátu enzymy pomocí Ubbelohdeho viskozimetru. Získané výsledky poskytly řadu poznatků ohledně výskytu mikroflóry v průběhu výroby červeného vína. Významnou úlohu hrály komerční preparáty přidané do hroznové šťávy.
Morfologické změny erytrocytů u vybraných onemocnění
RIEGEROVÁ, Jana
Bakalářská práce se zabývá morfologií erytrocytů a jejich anomáliemi u vybraných onemocnění. Teoretická část práce se zaměřuje na popis jednotlivých morfologických abnormalit erytrocytů a vybranými onemocněními, u kterých jsou typické morfologické změny erytrocytů. Rovněž se snaží vysvětlit jejich význam pro stanovení diagnózy a průběh onemocnění. Praktická část zahrnuje popis provedení mikroskopického hodnocení krevních nátěrů, vyhodnocení morfologie erytrocytů a posouzení morfologických změn ve vztahu k diagnózám pacientů. Bylo provedeno hodnocení 80 vzorků, které byly získány v rozmezí od 2. 5. 2017 do 25. 5. 2017 na Hematologickém oddělení v Písku. Byly hodnoceny vybrané krevní nátěry, ve kterých se nacházely morfologické anomálie. Vzorky byly roztříděny do devatenácti kategorií dle diagnóz. Poté byly v každé kategorii vyhodnoceny zjištěné morfologické změny. Byla hodnocena četnost zjištěných abnormalit a následně možný jejich vliv na onemocnění pacienta. Mezi tři nejčastější pozorované změny morfologie erytrocytů patří polychromázie u 45 vzorků, anizocytóza u 43 vzorků a ovalocytózy u 22 vzorků. Pozorované morfologické změny byly v některých případech typické pro základní diagnózu nemocného a jeho léčbu, v některých případech byla zachycená morfologie netypická pro zjištěné onemocnění a upozorňovala lékaře na další možný zdravotní problém. Pacienti s netypickými znaky v krevním nátěru byli následně podrobeni dalším testům, které odhalily příčinu těchto změn. Výsledky tak dokazují důležitost hodnocení krevního nátěru pro stanovení diagnózy pacienta.
Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína
Zechmeisterová, Lucie ; Vránová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, speciálně pro sledování celkového počtu mikroorganismů, pro kvasinky a pro mléčné bakterie. Na stanovení počtu životaschopných buněk byla použita nepřímá metoda. Jedná se o počítání viditelných makroskopických kolonií vyrostlých na agarových plotnách. Po nárůstu buněk byly vizuálně hodnoceny tvary kolonií a mikroskopicky byla zjištěna morfologie buněk mikroorganismů. Po aplikaci komerčního enzymatického preparátu byla monitorována doba jeho působení v hroznové šťávě při výrobě červeného vína. Aktivita komerčního preparátu enzymu v hroznové šťávě byla sledována na základě průběhu degradace vysokomolekulového substrátu enzymy pomocí Ubbelohdeho viskozimetru. Získané výsledky poskytly řadu poznatků ohledně výskytu mikroflóry v průběhu výroby červeného vína. Významnou úlohu hrály komerční preparáty přidané do hroznové šťávy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.